ARA:n energia-avustus ja aurinkopaneelit kerrostaloissa

Vuodelle 2023 on jaossa yli 100 miljoonaa euroa ARA:n energia-avustuksina taloyhtiöille erilaisiin energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin ja remontteihin. Aurinkosähköjärjestelmän hankintaan voi avustusta saada 25% hankintakuluista ja aurinkosähköselvitykseen peräti 50%. Avustuksen ehdot kuitenkin edellyttävät tyypillisesti asuinkerrostalojen kohdalla vähintään 32% parannusta rakennuksen E-lukuun valmistumisen aikaiseen tilanteeseen verrattuna. Uudempien kerrostalojen kohdalla voi myös riittää, että E-luku (2018 laskutavalla) tippuu alle 90:n, jolloin rakennus katsotaan “lähes nollaenergiarakennukseksi”. Mikäli rakennus on jo valmistuessaan lähes nollaenergiatalo, vaaditaan energia-avustuksen saamiseksi n. 15% parannus E-lukuun. 

 

32% parannus voi kuulostaa todella paljolta, mutta tietyn ikäisten kerrostalojen kohdalla tuo kriteeri voi täyttyä helposti. Jos kerrostalo on valmistunut 1960-luvulla tai aiemmin, on hyvä todennäköisyys sille, että rakennuksen alkuperäinen lämmitysmuoto on ollut öljylämmitys (tai kivihiilipohjainen lämmitys). Mikäli nykyinen lämmitysmuoto on kaukolämpö, on E-luku lämmityksen osalta jo automaattisesti 50% parempi kuin valmistumisvuonna, koska energiamuodon kerroin kaukolämmölle on 0,5, kun taas fossiilisille polttoaineille se on 1,0. Tällöin energia-avustuksen kriteerit täyttyvät todella helposti käytännössä minkä tahansa energiaremontin tai toimenpiteen yhteydessä.

 

Helsingin ulkopuolella myös monet 1970-luvulla valmistuneet kerrostalot ovat olleet alunperin öljylämmitteisiä. Mistä sitten voi tietää mikä oman kerrostalon alkuperäinen lämmitysmuoto on ollut? Tyypillisin vihje on katolta mahdollisesti löytyvä savupiippu tai piipputorni (ellei sitä ole myöhemmin kaadettu pois). Jos savupiippu löytyy, niin lämmitysmuoto on hyvin todennäköisesti ollut aikoinaan öljy- tai kivihiililämmitys. Vanhoista kuvista voi myös tarkistaa onko rakennuksen kyljessä ollut piipputornia, joka olisi myöhemmin purettu.

 

1970-luvulta alkaen kaukolämpö on noussut yleisimmäksi lämmitysmuodoksi uusissa kerrostaloissa. Kaukolämmön kohdalla ARA:n energia-avustuksen saaminen edellyttää yleensä lämmitystavan muutosta maalämpöön sekä mahdollisesti aurinkopaneelien asentamista kerrostalon katolle. Maalämpö ei siis aina yksistään riitä energia-avustuksen saamiseksi. Kaikki valmistumisvuoden jälkeen toteutetut energiaremontit (kuten ovi- ja ikkunaremontit, lisälämmöneristykset, katto- ja julkisivuremontit yms.) kuitenkin huomioidaan E-luvun muutosta laskettaessa. Yleisesti ottaen energia-avustuksen kriteerejä on kuitenkin hyvin vaikea täyttää vain yksittäisellä toimenpiteellä (pl. öljylämmityksestä luopuminen).

 

Joissakin tapauksissa pelkkä aurinkopaneelien asentaminen voi riittää täyttämään energia-avustuksen kriteerit lähes kokonaan. Esimerkkinä tilanne, jossa rakennuksen nykyinen E-luku on hyvin lähellä “lähes nollaenergiatalon” rajaa, jolloin avustuksen saamiseksi riittää mikä tahansa toimenpide joka pudottaa E-luvun tuon rajan (90) alapuolelle. Toinen esimerkki voisi olla uudehko (2018 jälkeen vireille laitettu) kerrostalo, jonka lämmönkulutus on suhteessa pientä verrattuna sähkönkulutukseen. Tällaisessa kerrostalossa energia-avustuksen kriteerien täyttämiseen voi riittää 20-25% vähennys ostosähkönkulutukseen. Optimaalisesti mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä voi parhaimmillaan kattaa n. 20% rakennuksen sähkönkulutuksesta, mutta kohtuullisella ylimitoituksella tai hyödyntämällä akkujärjestelmää voitaisiin päästä yli 25% säästöön sähkönkulutuksessa.

 

ARA:n energia-avustus on loistava mahdollisuus taloyhtiöille säästää energiaremontteihin ja -investointeihin liittyvissä kuluissa. Avustus voi olla monille taloyhtiöille saatavissa myös ilman suurta kokonaisremonttia, jos rakennus on valmistunut ennen 1970-luvun puoliväliä ja katolta löytyy savupiippu. Aurinkosähköjärjestelmä on loistava tapa hyödyntää mahdollinen energia-avustus joko yksin tai muun energiaremontin (esim. maalämpöhankkeen) yhteydessä. Me Aurinkosähköselvitys.fissä autamme mielellämme taloyhtiöitä selvittämään edellytykset ARA:n energia-avustukseen aurinkosähköjärjestelmän osalta. Lisätietoa energia-avustuksesta löydät ARA:n sivuilta.

 

Author

Samankaltaiset artikkelit