Milloin aurinkosähkö on taloyhtiölle kannattavinta?

Kaikkiin taloyhtiöihin aurinkosähkö ei sovellu, mutta on useita tilanteita, jolloin aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen voi osoittautua taloyhtiölle erittäin kannattavaksi. Tässä artikkelissa tarkastellaan muutamia näistä tilanteista. Perusedellytykset kannattavalle aurinkosähköinvestoinnille ovat hyväkuntoinen katto, jolla on riittävästi vapaata varjostamatonta tilaa aurinkopaneeleille sekä riittävän suuri sähkönkulutus.

1.  Tulossa energiaremontti, johon aiotaan hakea ARA:n energia-avustusta

Tässä voi olla kyse esim. lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta maalämpöön tai julkisivuremontista, jonka yhteydessä ovet ja ikkunat vaihdetaan energiatehokkaampiin malleihin. ARA:n energia-avustuksen edellytyksenä on, että rakennuksen E-luku laskee suunniteltujen ja jo aiemmin toteutettujen toimenpiteiden myötä vähintään 32% valmistumisaikaiseen E-lukuun verrattuna. Avustusta voi saada vain kerran, mutta se voi kohdistua useisiin toimenpiteisiin kerralla. Tämä kannustaa toteuttamaan useita E-lukua pienentäviä toimenpiteitä kerralla, koska niihin kaikkiin voi saada energia-avustusta. Myös aurinkosähköjärjestelmän hankintaan voi saada energia-avustusta 25% hankintakuluista. Pelkästään aurinkosähköjärjestelmän hankinta ei kuitenkaan riitä laskemaan E-lukua riittävästi, joten rinnalle tarvitaan myös muita toimenpiteitä.

2. Tulossa uusia sähköauton latauspisteitä

Autokannan sähköistyminen voi näkyä taloyhtiöissä lisääntyvänä sähkönkulutuksena, kun sähköautoja halutaan ladata taloyhtiöiden parkkipaikoilla ja uusia latauspisteitä on tarvetta asentaa. Päiväsaikaan tapahtuva sähköautojen lataus sopii hyvin yhteen aurinkosähkön tuotannon kanssa, jolloin aurinkosähkön mahdollinen ylituotanto saadaan paremmin talteen ja hyötykäyttöön.

3. Käytössä sähkön takamittarointi

Jos taloyhtiössä myös huoneistojen käyttämä sähkö hankitaan yhteishankintana ja/tai käytössä on takamittarointi, jossa koko kiinteistön käytössä on vain yksi yhteinen sähkösopimus ja huoneistokohtaiset sähkömittarit ovat taloyhtiön omistuksessa, voi aurinkosähköä olla mahdollista hyödyntää taloyhtiössä vielä paremmin omaan käyttöön kuin ns. hyvityslaskentamallissa. Korkeampi oman käytön osuus aurinkosähkössä tekee siitä yleensä entistä kannattavampaa.

4. Asuntoja jäädytetään kesäisin

Kaikki sähköä kuluttavat asuntojen jäähdytysratkaisut sopivat erittäin hyvin yhteen aurinkosähkön kanssa, koska jäähdytystarve on yleensä suurimmillaan juuri silloin kun aurinkosähkön tuotanto on huipussaan, eli aurinkoisina kesäpäivinä. Katolla olevat paneelit voivat myös hieman vähentää rakennuksen ylimpien kerroksien lämpenemistä, koska katolle tulevasta aurinkosäteilystä osa muuttuukin sähköksi, eikä imeydy kattorakenteisiin. Ilmalämpöpumput ja erityisesti maalämpöjärjestelmän rinnalla toimiva ”maakylmä/-viileä” ovat loistava pari aurinkosähkölle.

Author

Samankaltaiset artikkelit